Mot til frigjøring!

I Horten hvor jeg er vokst opp hadde jeg flere venner i Smiths venner. En av mine nærmeste venninner var den eldste i en stor søskenflokk og hun hadde som alle jenter og kvinner i Smiths venner på den tiden langt hår og gikk alltid i lange skjørt, selv når vi gikk på ski. Håret ble ikke klippet, men brent i tuppene hvis jeg ikke husker feil.

For meg har dette vært et vanlig syn gjennom oppvekst og en del av min liv som voksen. Jeg jobbet i en butikk nær Brunstad og hele sommeren var det fult med små og store jenter i skjørt. Men så begynte noe å endre seg, en og annen dukket opp uten, og for noen år siden var jeg ute på Brunstad for å hente noe og da var blildet et helt annet. Ingen lange skjørt å se, hårfasonger i forskjellige farger, kort og langt. Jenter i korte skjørt, shortser og bukser.

Jeg kan ikke huske noe debatt om dette, jeg kan ikke huske noe hylekor om at kvinner måtte velge selv eller om forbud. Jeg kan ikke huske at noen kvinner har blitt nektet sin «drakt» på jobb? I alle fall har jeg jobbet med noen av disse kvinnene og vi snakket om det, men mer at de ønsket selv å gå med bukser. Jeg vet heller ikke om prosessen innad i Smiths venner og hvorfor dette har endret seg. Men jeg tenker at dette er noe som er kommet innad i organisasjonen og de har ordnet opp og blitt mer moderne.

Jeg tror på endring innad, jeg tror ikke på forbud. Jeg tror når noen er klare til en endring så blir det gjort. At vi som hylekor på utsiden skal ha alle til å leve som vi gjør så, og at vår måte er rett føler jeg blir feil.

Jeg sikter selvfølgelig til hijab debatten. Når sykehjem bruker resurrser på å nekte muslimske kvinner å gå med dette tenker jeg vi er helt på feil vei. Jeg tenker at disse kvinnene må velge selv og ikke minst ta den av når de er klare for det, ikke når utforstående mener det er riktig. Som alle andre frigjøringer i verden så mener jeg de må bli gjort av de berørte selv og i rett tid. Når motet blir stort nok er også tiden moden.

Dessuten så syns jeg at hijab er et vakkert plagg, det kan jo hende at andre også syns det?

 

Leave A Response

* Denotes Required Field